Faq

Kan dat wel?

Je wilt een nieuwe gevel voor je woning plaatsen, maar je zit reeds op de rooilijn en je vermoed dat je dus te weinig ruimte hebt? Niet te snel, als je voetpad breed genoeg is, geven heel wat gemeentes toestemming om 14cm voorbij de rooilijn te gaan. Nog meer vragen voor je aan je nieuwe gevel begint? Hieronder bundelen we alle antwoorden op veel gestelde gevelvragen. Een hele specifieke vraag? Neem hier contact met ons op!

Goed om te weten

Steenstrips

 • Wat zijn steenstrips?

  Steenstrips zijn een gevelafwerking van zo’n 2cm dik, gemaakt uit steen of composiet, maar met het uitzicht van een authentieke baksteen of gevelsteen.

  Soms zijn steenstrips verzaagd uit authentieke bakstenen, soms worden ze reeds als steenstrips gebakken. Steenstrips zijn een stuk dunner en lichter dan authentieke gevelstenen, waardoor ze worden verlijmd in plaats van gemetst. Een gevel met steenstrips voegen hoeft niet, maar het kan wel passen bij de totale look.

  Benieuwd naar ons gamma? Je vindt het hier.

 • Hoe onderhoud ik steenstrips?

  Door de band zijn steenstrips zeer onderhoudsvriendelijk en kan je ze vergelijken met een traditionele gevelsteen. Ze reinigen doe je dan ook best met een borstel, water en zeep. Al hangt dat ook af van het type steenstrip, de waterabsorptie en de kleur. Chemische reinigingsmiddelen en staalborstels of hogedrukreinigers vermijd je beter.

  Woon je op een plek waar de omgeving voor een snel vervuilde gevel kan zorgen? Dan raden we je aan je gevel te impregneren met een waterafstotende hydrofuge. Dat kan al vanaf een maand na de voegwerken. Niet onbelangrijk: intussen zijn er ook hydrofuges met nanotechnologie beschikbaar die zonder meer schitterende resultaten opleveren.

 • Hoe kies ik steenstrips?

  Goed om weten: zo goed als alle gevelstenen bestaan ook in steenstrips. Dus loop je langs een woning waarvan de gevelsteen je aanspreekt? Vraag zeker eens naar het type steen, wij vinden de equivalente steenstrip voor jou.

  Je kan natuurlijk ook online op zoek gaan naar jouw favoriete steenstrip. Blader eens door onze producten, want van traditionele baksteenlook, modern of klassiek, er zijn zoveel meer mogelijkheden dan je voor ogen houdt.

  Kan je niet kiezen? Laat je inspireren door onze grote variatie aan realisaties.

 • Welke types steenstrips bestaan er?

  Steenstrips komen in 2 types voor:

  1. De baksteenstrip wordt verzaagd uit een traditioneel gebakken gevelsteen. Met dit type steenstrip heb je dus telkens de voor- en achterzijdes van authentieke bakstenen in handen.
  2. De splijtsteenstrip komt voort uit een gevelsteen die meteen gebakken wordt in de vorm van een dubbele steenstrip en mechanisch wordt gespleten tot 2 steenstrips. Hierdoor zijn splijtsteenstrips zeer waterwerend en hard en bovendien ook relatief goedkoop.

 • Wat zijn de voordelen van steenstrips?

  Er hangen heel wat voordelen vast aan steenstrips. Ze ogen wel precies zoals traditioneel gemetste gevelstenen, maar ze zijn veel dunner waardoor je ruimte wint. Afhankelijk van je gemeente kunnen steenstrips zo bovenop een bestaande gevel aangebracht worden, zelfs al zit je met je woning reeds op de rooilijn.

  Met hun minimale dikte is het ook gemakkelijk om met steenstrips rond bestaande ramen en deuren te werken. Steenstrips zijn ook lichter zijn, dus hoef je bovendien geen extra fundering te voorzien, wat wel het geval is bij een nieuwe bakstenen gevel.

  Steenstrips zijn vandaag zowel in nieuwbouw- als in renovatieprojecten een razend populaire gevelafwerking. Begrijpelijk, want aangebracht op isolatie kan je met steenstrips gemakkelijk je volledige woning inpakken terwijl je ook bouwknopen (koudebruggen) vermijdt.

  Bovendien vind je steenstrips in alle maten, kleuren en soorten en kunnen ze in om het even welk verband geplaatst worden. Horizontaal, verticaal, op 45°of visgraat; hiermee kan een architect zich helemaal laten gaan.

 • Kunnen steenstrips geschilderd worden?

  Ja, dat kan. De meeste steenstrips zijn een prima drager voor hoogwaardige gevelverven. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat er een onderscheid bestaat tussen geglazuurde steenstrips en baksteenstrips wat betreft de opname van de verf.

 • Wanneer kan ik steenstrips best plaatsen?

  Het plaatsen van steenstrips is vrij onafhankelijk van de seizoenen, maar we adviseren wel om volle zon (of beter: een hete ondergrond), vriestemperaturen of regenweer te vermijden. Net als bij elk ander verkleefd isolatiesysteem dient ook hier de ondergrond droog te zijn. Daarom mag je in het geval van nieuwbouw niet overgaan tot plaatsing meteen na of tijdens de binnenbepleistering.

 • Hoe lang gaan steenstrips mee?

  De duurzaamheid van steenstrips kan je vergelijken met die van traditionele gevelstenen. Door de inertie van het materiaal gaan ze in se onbeperkt mee, al hangt dat - net zoals bij een echte gevelsteen - natuurlijk samen met de vervuiling die kan optreden en de waterabsortie van de strip.

 • Kunnen steenstrips hersteld worden?

  Ja, dat is net één van de voordelen van strips. Na schade door bijvoorbeeld een omgevallen boom of wagen die inrijdt op je gevel, kan je de beschadigde strips eruit slijpen, nieuwe plaatsen en terug opvoegen. Eén nadeel aan het herstellen van steenstrips: onze fabrikanten kunnen nooit 100% diezelfde identieke kleur maken als jaren voordien. Een miniem verschil zou dus kunnen optreden, maar zal zeer onopvallend zijn.

 • Is een gevel met steenstrips waterdicht?

  Slagregendicht, ja. Bij een gevel is het namelijk nooit de bedoeling om die volledig waterdicht te maken zoals dat geldt voor pakweg zwembaden.

 • Is een gevel met steenstrips damp-open?

  De steenstrips en voegen an sich zijn damp-open. Op vlak van damp-openheid schuilt de beperkende factor eerder in de dikte van de isolatie.

Crepi

 • Hoe onderhoud ik crepi?

  Meer dan steenstrips is crepi vatbaar voor vervuiling - al hangt dit natuurlijk samen met het type sierpleister en bestaan er grote verschillen onderling.

  Omwille van ons typisch Belgisch klimaat werken we bij d-center met de meest hoogwaardige siliconensierpleisters die een verhoogde resistentie bieden aan schimmelvorming en vervuiling.

  Ondanks onze voorzorgen is het toch mogelijk dat er na verloop van tijd enige vervuiling optreedt. Deze is weliswaar perfect aan te pakken door de pleister in te soppen, even te laten intrekken en nadien te reinigen met stromend water. Indien je hiervoor een hogedrukreiniger zou willen gebruiken, beperk de druk tot maximaal 40 bar en spuit de gevel af onder een hoek van 90°.

 • In welke kleuren bestaat crepi?

  In quasi alle kleuren, want naast de standaardkleuren van Dryvit en Termo Organika kunnen ook alle RAL- en NCS-kleuren geleverd worden. Zelfs donkere tot zwarte crepi’s zijn perfect uitvoerbaar omwille van de hoge flexibiliteit van de bewapeningslaag en uitvlakmortel.

  In de traditionele sierpleisters heb je dus een eindeloos kleurenpalet, maar ook daarbuiten vind je heel wat unieke tinten. In marmerpleisters bijvoorbeeld, gecreëerd met een mengeling aan marmergranulaten. Of crepi behandeld met de Tuscan Glaze-technologie die zo de patines van cortenstaal-, beton-, of zandsteenlook krijgt. Of een crepi in een aluminium uitzicht. Het kan allemaal. Ontdek alle mogelijke kleuren in onze showroom of kleurenwaaier.

 • Kan mijn crepi ooit scheuren?

  Dat valt niet uit te sluiten, maar de producten van Dryvit hebben standaard een opmerkelijk hoge elasticiteit in vergelijking met andere merken.

  Hun mengeling van 100% acrylharsen met andere componenten in de Dryvit siliconenpleisters garanderen de grootst mogelijke weerstand tegen barsten en scheuren. Dryvit is dus geen garantie voor de eeuwigheid, maar zeker de beste optie die vandaag op de markt is. Meer info over onze standaardgarantie van 10 jaar, klik hier.

 • Welke isolatie wordt gebruikt bij crepi?

  Vandaag worden er voornamelijk twee types gehanteerd: EPS met lambda 0.032 (grafiet) en EPS met lambda 0.038. Daarnaast kan er bij crepi ook geopteerd worden voor minerale wol en kijken we momenteel uit naar de mogelijkheid om met PIR-platen aan de slag te gaan.

 • Hoe kies ik mijn crepi? Hoe bepaal ik de kleur en de korrel?

  Welke korrel je kiest voor je crepi is een louter persoonlijke keuze, een kwestie van smaak. Maar hou er wel rekening mee dat hoe fijner je korrel wordt, hoe duurder het geheel. Om de kleur van je crepi te bepalen, kan je snel en gemakkelijk beroep doen op onze kleurenwaaier.

 • Hoe lang gaat crepi mee?

  Er zijn gevels die geplaatst zijn in de jaren 60 en er nog steeds goed uitzien. Door de band zien we wel dat het merendeel van de gebouwen die met crepi bezet worden na een 15-tal jaar geschilderd worden, maar dan is de wens om van kleur te veranderen vaker de achterliggende reden dan de technische noodzaak.

 • Kan crepi hersteld worden?

  Crepi plaatselijk herstellen is onmogelijk zonder naadvorming. Het volledige gevelvlak zal dus hersteld moeten worden.

 • Is een gevel met crepi damp-open?

  De crepi op zich is damp-open, dit kan beperkt worden door de dikte van de EPS isolatie.

 • Is een gevel met crepi waterdicht?

  Een gevel met crepi is slagregendicht. Bij een gevel is het namelijk nooit de bedoeling om die volledig waterdicht te maken zoals dat bijvoorbeeld geldt voor zwembaden.

Plaatsing

 • Hoe kan ik de plaatsing van een gevelisolatiesysteem met crepi of steenstrips best voorbereiden?

  Dat hangt deels van de aanpak van de plaatser af, maar met deze praktische zaken kan je zeker al rekening houden:

  • Staat je woning reeds op de grens met het voetpad? Ook al zijn onze isolatiesystemen enorm beperkt in dikte, vraag zeker de toestemming aan je gemeente.
  • Rondom je woning zal een stelling stelling geplaatst worden, dus zorg dat hier voldoende plaats voor is.
  • Zal die stelling op het trottoir of de openbare weg moeten staan? Contacteer tijdig de Stedenbouwkundige dienst van je stad of gemeente voor aangepaste signalisatie of zelfs een tijdelijk parkeerverbod.
  • Het eerste wat je plaatser zal doen is grof vuil of loszittende delen van je oude gevel verwijderen. Bespaar je hem graag dat werk en jezelf die kosten, dan kan je deze taak alvast op jou nemen.
  • Wat je plaatser zeker nodig zal hebben: water en elektriciteit. Dus denk aan een verlengsnoer en een tuinslang (of een andere toegang tot water en elektriciteit).
  • Altijd mooi meegenomen: een overdekte plek waar je plaatser zijn materialen droog kan stellen.


  Of je nog meer kan doen? Misschien wel, afhankelijk van de aanpak van je plaatser. Contacteer hem tijdig en bespreek het even.

 • Wanneer kan ik best crepi plaatsen?

  Crepi kan in elk seizoen geplaatst worden, maar er moet natuurlijk rekening gehouden worden met de klimatologische omstandigheden van het moment. Zo is het aanbrengen van sierpleister bij vriesweer uitgesloten, net als bij extreme temperaturen boven 30°C. Meteen na de plaatsing en dus tijdens het drogingsproces mag er bovendien ook geen slagregen op de sierpleister vallen.

 • Hoe snel kunnen steenstrips of crepi geplaatst worden?

  Bij d-center staan we voortdurend in contact met onze klanten en uitvoerders, dus helpen we graag meezoeken naar een oplossing. Doorgaans moet je op een wachttijd van een aantal maanden rekenen, maar nood breekt soms wet, dus geef ons zeker een seintje.

  Op zoek naar de juiste plaatser voor jouw project? We helpen je graag verder.